Beladvies

Rond de 36e week van uw zwangerschap bespreken we wanneer u de verloskundige moet bellen als de bevalling begint. Dit beladvies gaat in op de dag dat u 37 weken zwanger bent.

U krijgt nu ook uw zwangerschapskaart mee naar huis, die u vervolgens bij iedere controle weer mee moet nemen. Zo heeft u altijd de benodigde gegevens bij de hand.

In de volgende gevallen moet u ons direct bellen:

  • Als u vóór 37 weken last hebt van bloedverlies, vruchtwaterverlies of regelmatig terugkerende pijnlijke harde buiken.

Bij vragen/ongerustheid

Als u denkt dat de bevalling begonnen is en u wilt graag even overleggen of als u vragen heeft, kunt u ons altijd bellen op het spoednummer 06-54690115. U krijgt dan de dienstdoende verloskundige.  Het is belangrijk dat u uw kindje goed blijft voelen bewegen. Twijfelt u hieraan of maakt u zich ergens ongerust over, bel dan ook ten alle tijde de dienstdoende verloskundige!

Bij weeën:

  • Als u voor de eerste keer gaat bevallen, belt u ons als u gedurende een uur weeën hebt die elke 3 a 4 minuten terugkomen en tenminste een minuut aanhouden.
  • Als u al eens eerder bevallen bent, belt u ons als u gedurende een uur weeën hebt die elke 5 minuten terugkomen. Dit omdat de bevalling van een volgend kindje sneller kan verlopen. Het kan ook zijn dat de verloskundige u gevraagd heeft eerder te bellen wanneer de eerste bevalling bijvoorbeeld vlot is gegaan.

Bij vruchtwaterverlies:

  • Altijd als het vruchtwater geel, groen of bruin is.
  • Als het vruchtwater helder (wit/kleurloos/rozig of met vlokjes) is. ’s Avonds (na 22.00u.) of ’s nachts hoef u ons niet meteen te bellen, maar kan dit de volgende ochtend vanaf  9.00 uur. Overdag kunt u ons wel meteen bellen.
  • Als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald (dit controleren we tijdens de reguliere controles), heeft u het advies gekregen om direct te bellen en op bed te blijven liggen tot de verloskundige u gecontroleerd heeft.

Bij bloedverlies:

  • Bij helderrood bloedverlies, zoveel of meer als bij een menstruatie altijd direct bellen!
  • Het verliezen van een slijmprop hoeft niet direct doorgegeven te worden. Dit is een teken dat de baarmoedermond in de voorbereidende fase zit, maar het is nog niet het begin van de bevalling. Deze voorbereidende fase gaat soms ook gepaard met kleine beetjes bloedverlies, qua hoeveelheid minder dan een menstruatie.

Informatie over hoe je voor te bereiden op de bevallen