Plaats van de bevalling

Thuis of poliklinisch

Nederland is een van de weinige landen waar de thuisbevalling plaatsvindt. Vele landen kijken met bewondering naar onze manier van verloskundige zorg. Een zwangerschap en bevalling zijn geen ziekte maar een heel natuurlijk en gezond proces. Door de strenge selectie die wij toepassen op elk moment van de zwangerschap en bevalling, is het verantwoord om thuis te bevallen. Daarnaast zijn we in Nederland nooit ver van een ziekenhuis. In een thuissituatie hebben wij dezelfde mogelijkheden voor zorg als in een ziekenhuis situatie. Zo hebben wij altijd zuurstof bij ons, mocht het in een noodgeval nodig zijn. Ook kunnen wij thuis hechten, indien nodig.

Als u thuis bevalt, bent u in een vertrouwde omgeving. De partner kan zijn/haar eigen gang gaan als u niet constant steun nodig hebt, daardoor voelt zich hij/zij zich vaak meer thuis.

Als u bevalt in een ziekenhuis zonder medische indicatie, heet dit een poliklinische bevalling. Voor een poliklinische bevalling moet u vaak een eigen bijdrage betalen. U huurt een verloskamer en een verpleegkundige of kraamverzorgster, waarbij één van ons de bevalling doet en de verpleegkundige/kraamverzorgster ons assisteert. Bevallen in het ziekenhuis kan veiliger aanvoelen. U hoeft niet meer vervoerd te worden bij een eventuele complicatie. Bedenk wel dat de gynaecoloog niet om de hoek van de deur staat. Deze moet ’s nachts vaak van huis komen en kan overdag ook elders aan het werk zijn. Het kost even veel tijd om in het ziekenhuis te komen vanuit huis, als het tijd kost voor de gynaecoloog om bij u te komen in het ziekenhuis.

In het geboortecentrum van het Ikazia ziekenhuis bevalt u onder begeleiding van onze zorg. De geboortesuites zijn voorzien van een eigen badkamer met douche en ligbad. In een van de suites staat een speciaal "verlosbad" voor als u in bad wilt bevallen. Mocht er medische zorg noodzakelijk zijn, dan verhuist u intern en neemt de gynaecoloog de zorg van ons over. 

Ook kunt u ervoor kiezen om in het geboortehuis Maas te bevallen. In dit geboortehuis kunt u zonder medische indicatie en onder onze begeleiding bevallen. De verloskamers van het geboortehuis zijn gevestigd in het Maasstad ziekenhuis. Mocht het noodzakelijk zijn, dan is medische zorg meteen voorhanden op dezelfde kamer. Het medisch team vervangt dan het team van de verloskundige en de kraamverzorgende.

Uiteindelijk kunt u het beste kiezen voor de plek waar u (en uw partner) zich het veiligst voelt. Wij respecteren elke keuze die u maakt, zolang wij die keuze verantwoord vinden. Bij ons bestaat ook de mogelijkheid om op het laatste moment te kiezen, dus pas tijdens de bevalling.