Spoedsituatie: bel  06 - 546 901 15

Verloskundig Centrum Carnisselande

Spoedsituatie: bel  06 - 546 901 15

Praktijkbeleid 

Beste zwangere en partner,

Dit is een moeilijke en onzekere tjd, zeker als je zwanger bent. We zullen er alles aan doen om deze bijzondere periode in jouw leven en die van je partner op de beste manier te begeleiden.

Om de kans op besmetting en verspreiding van het Coronavirus zo klein mogelijk te houden zijn ook wij helaas genoodzaakt om de adviezen van onze landelijke beroepsvereniging (KNOV) te volgen. Dit betekent: meer telefonische afspraken en minder controles in de praktijk als die niet noodzakelijk zijn. Hieronder hebben wij onze instructies voor jullie op een rijtje gezet. 

Kom niet naar de praktijk als je verhoging/koorts (>37,5 graden), griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt. Ook bij hoesten, loopneus en andere luchtwegklachten. Neem dan telefonisch contact met ons op 0180-627459 of bij geen gehoor op 06-54690115.

Wijzelf houden ook onze eigen gezondheid scherp in de gaten en zullen bij klachten zoals nu omschreven door het RIVM en GGD voor zorgverleners thuis blijven. Hierdoor kan het zijn dat we met onze collega verloskundigenpraktijken uit de regio samenwerken om goede en veilige verloskundige zorg te kunnen bieden. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Als dit het geval is laten we dit weten op deze pagina. 

Instructies voor de zwangerschap

 • Bij zowel zwangerschapscontroles als echo’s vragen we je ALLEEN te komen. Dus ook zonder partner en kinderen. Partners zijn via facetime/live verbinding uiteraard van harte welkom mee te kijken. 
 • Het aantal afspraken tijdens je zwangerschap zal minder zijn dan voorheen.
 • De afspraken zullen grotendeels telefonisch gedaan worden. Je komt alleen naar de praktijk voor de fysieke controle: je bloeddruk, gewicht en de controle van je baby (maximaal 5 minuten).
 • Intakes vinden telefonisch plaats. Voorafgaand aan de telefonische intake sturen we per mail een vragenlijst met vragen over bijvoorbeeld je gezondheid. Graag ontvangen we de ingevulde vragenlijst weer per mail retour, zodat wij een eerste risico-inventarisatie kunnen doen. Wij bellen je voor de intake op het afgesproken tijdstip om de vragenlijst telefonisch door te nemen, voorlichting te geven en om vragen te beantwoorden. Helaas heeft onze beroepsgroep aangegeven dat de vroege echo bij de intake vanaf 26 maart 2020 niet meer gemaakt mag worden om onnodig fysiek contact en daarbij behorende risico's te vermijden. 
 • Groepsbijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld de informatieavonden over de bevalling worden afgelast, in ieder geval tot 1 april 2020. 
 • De huidige zwangerschapscursus gaat door in aangepaste vorm. Aanmelding voor de nieuwe cursus is voorlopig niet mogelijk en wordt dus uitgesteld tot in ieder geval 6 april.
 • Wij plaatsen in ieder geval tot 6 april geen spiralen.
 • Speelgoed, tijdschriften en boeken zijn weggehaald uit de wachtkamer en de praktijk.
 • Wij nemen speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Instructies voor de bevalling

 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. 
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. Datzelfde geldt voor een thuisbevalling.
 • Badbevallingen zijn in het ziekenhuis voorlopig niet mogelijk. Je mag wel thuis in bad bevallen. 
 • Bezoek is in het ziekenhuis niet welkom. Ook thuis niet zolang de verloskundige/kraamzorg aanwezig is. Thuis is het verder je eigen keuze hoe hier mee om te gaan. 
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd. 

Instructies voor de kraamperiode

 • In de kraamtijd zullen wij geen kraambezoeken meer afleggen maar deze telefonisch doen. Wanneer het medisch noodzakelijk is langs te komen doen we dit uiteraard wel.
 • Bezoek thuis is niet welkom als de kraamverzorgster of verloskundige aanwezig is. We adviseren bezoek voor alsnog uit te stellen en indien toch gewenst de baby niet van hand tot hand te geven en lichamelijk contact te vermijden.
 • De hielprik en gehoorscreening gaan gewoon door en worden gedaan door het consultatiebureau (CJG). Deze komen aan huis tussen dag 4 en 7 na de geboorte. Je ontvangt van tevoren over hoe laat je ze kunt verwachten. Ook hierbij vragen we of er op dat moment geen bezoek kan zijn.
 • De nacontrole doen we telefonisch.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op. 

We begrijpen dat deze maatregelen voor jullie misschien als een teleurstelling voelen. Dat voelt voor ons ook zo. Helaas kunnen wij jullie nu niet meer de aandacht en zorg bieden op de manier die wij voor ogen hebben. Natuurlijk blijven we altijd bereikbaar voor een luisterend oor. Het telefonisch spreekuur, elke werkdag van 9.00-12.00 uur (m.u.v. vrijdag), is mogelijk drukker bezet dan normaal. Je mag ons ook mailen met vragen of bellen op de dienstlijn.

Enthousiast, schrijf je hier in!

Heb je vragen?
Neem gerust contact met ons op.

Verloskundig Centrum Carnisselande staat ingeschreven in het kwaliteitsregister verloskundigen.