Spoedsituatie: bel  06 - 546 901 15

Verloskundig Centrum Carnisselande

Spoedsituatie: bel  06 - 546 901 15

Termijnecho

Het doel van de termijnecho is het bepalen van een exacte zwangerschapsduur en uitgerekende datum. Dit onderzoek vindt plaats rond 10-11 weken zwangerschap.

Structureel echosopisch onderzoek (SEO)

Rond de twintigste zwangerschapsweek wordt u een SEO aangeboden. Veel zwangeren zien deze echo als een standaard echo. Wij willen echter benadrukken dat u ook deze echo niet verplicht is en dat u zelf de keuze kunt maken de echo al dan niet te laten verrichten. Deze echo is er primair op gericht om lichamelijke afwijkingen op te sporen. Daarnaast wordt door verschillende metingen de groei van het kind, de moederkoek, de navelstreng en de hoeveelheid vruchtwater gecontroleerd. De 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien op de echo.

Bekijk voor meer informatie ook de folder:

Folder 20 weken echo

Deze screeningsecho valt onder de Wet Bevolking Onderzoek (WBO). Verloskundig Centrum Carnisselande voldoet dan ook aan alle eisen die deze wet en de beroepsgroepen stellen aan het uitvoeren van deze onderzoeken en maakt gebruik van hoogwaardige apparatuur.

Extra echo op medische indicatie

Er kunnen zich tijdens de reguliere controles situaties voordoen waarbij een van de verloskundige besluit om een extra echo op indicatie te verrichten of te laten verrichten door een van de gespecialiseerde verloskundigen om bijvoorbeeld de groei van de baby te beoordelen. Hoewel we voornamelijk afgaan op het uitwendig onderzoek met onze handen, vormt deze echo een aanvulling om te kijken of de bevindingen van het uitwendig onderzoek en de echo overeenkomen. Bij twijfel wordt de echo herhaald. 

Soms kan het zijn dat er een extra echo gemaakt moet worden om de ligging van de baby vast te stellen, of om te kijken of de placenta niet te laag ligt. Ook indien er bloedverlies in de zwangerschap optreedt kan een echo ons helpen een juiste diagnose te stellen.

Voor alle bovenstaande echo's geldt dat deze worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Daarnaast is het mogelijk alle bovenstaande onderzoeken op te laten nemen op DVD. De kosten hiervoor bedragen  €5,-. Het is helaas niet mogelijk om achteraf (opnieuw) een opname te verkrijgen, daar het onderzoek niet opgeslagen wordt. 

Enthousiast, schrijf je hier in!

Heb je vragen?
Neem gerust contact met ons op.

Verloskundig Centrum Carnisselande staat ingeschreven in het kwaliteitsregister verloskundigen.