Spoedsituatie: bel  06 - 546 901 15

Verloskundig Centrum Carnisselande

Spoedsituatie: bel  06 - 546 901 15

Zika virus en zwangerschap

Het zika virus is een virus dat de ziekte zikakoorts veroorzaakt. Het virus wordt overgebracht door steekmuggen. Maar 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. Anderen krijgen na drie tot twaalf dagen griepachtige verschijnselen, met lichte koorts, hoofd- en spierpijn en soms huiduitslag en ontstoken ogen. De ziekte gaat vanzelf over en er bestaat geen behandeling voor. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat besmetting met het zikavirus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Er bestaat alleen een risico op het doormaken van een Zika virus-infectie in de zwangerschap, als de persoon is geweest in een land waar het Zika virus voorkomt.

Verspreiding Zika virus

De landen waar het Zika virus tot nu toe gesignaleerd is zijn:

Als je in de zwangerschap op reis bent geweest in één van de bovenstaande landen, willen we je vragen om zo spoedig mogelijk contact met ons op te nemen zodat we je op een correct manier kunnen informeren over de te nemen stappen.

Advies aan zwangeren

Her RIVM adviseert zwangeren vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, niet naar gebieden te gaan waar het zika virus heerst. Uitstel moet overwogen worden als de reis niet noodzakelijk is. Indien je van plan bent om naar één van die landen te gaan, willen we je vragen om dat bij ons aan te geven. Dan kunnen wij met jou en je partner de mogelijke gevaren, gevolgen en preventieve maatregelen van de reis bespreken.

Meer informatie

Lees meer over het Zika virus via de onderstaande links:

Zika virus algemeen

Zika virus en zwangerschap

Enthousiast, schrijf je hier in!

Heb je vragen?
Neem gerust contact met ons op.

Verloskundig Centrum Carnisselande staat ingeschreven in het kwaliteitsregister verloskundigen.